Thursday, January 1, 2009

честита нова година



Честита Нова Година, скъпи колеги, приятели, читатели и случайни посетители на блога!
През изминалата 2008 година у нас се случиха не малко добри неща и всички те бяха все в изкуството и културата.
В политическото битие на света за мен велико събитие беше успехът на Барак Обама и на всички негови избиратели и сътрудници, които го постигнаха.

А в общностното ни битие у нас... хм...ех,... е, да, де, да не си разваляме настроението точно на първия ден от новата година.
Не очаквам особени промени и през тази година, но няма тук и сега да пиша за това, защото това не е блог за политика.

Но, за Бога, скъпи колеги и приятели!
Нима да не забелязваме и да не празнуваме всички останали прекрасни събития, които бяха създадени от наши сънародници и познати в изкуствата и културата!?

Според мен българската литература е в голям възход, защото има много нови (и някои от тях са и млади) автори, които - особено в прозата - пишат и публикуват през последните години много впечатляващи текстове във всички прозаични жанрове: Алек Попов, Елена Алексиева, Георги Тенев, Деян Енев, Кристин Димитрова, Теодора Димова, Емил Андреев, Милен Русков, Николай Гочев, Любомир Канов...

Поетическото братство също напоследък ни зарадва с две силни стихосбирки - на Георги Борисов и на Иван Теофилов (макар че от стихосбирката на Иван Теофилов чух само три стихотворения на четенето през ноември в 65 аудитория и не съм си я купила и прочела все още цялата...)

"Сфумато" продължава да прави чудесни спектакли, като от тях най-хубавият за тази година за мен беше "Стриндберг в Дамаск" по текст на Георги Тенев и Иван Добчев.

Националната телевизия направи - засега половината - от играта "Голямото четене" по модела на БиБиСи.

Сестра Серафима и сестра Анастасия от Драгалевския манастир ни поздравиха с една много хубава видео-картичка за Рождеството.

Но най-хубавото събитие...

Най-хубавото събитие за изминалата година у нас според мен и за мен беше появата на "Дзифт". За филма писах тук още на по-другия ден след премиерата.
Тази снимка не ми е от най-сполучливите, но реших да я сложа като поздрав за всички вас, защото е направена вечерта на един много мрачен септемврийски ден, с много смог и задръствания в София, когато обаче се случи премиерата на "Дзифт" в Арена Младост.
След прожекцията пихме едно пивко наше вино "Широка мелнишка лоза".

Очаквам "Дзифт" да ни донесе много радостни емоции през новата година, която започва днес и да получи заслужено признание от много зрители и ценители по света.
А дано и други приятни изненади да има за всички нас!

И така:
Честита Нова Година на всички!
Да сме живи и здрави, и дано събитията в културата и изкуството през тази година да ни донесат много нови радости, пък и всички ние да се постараем да направим това-онова!

No comments: