Sunday, April 26, 2009

лекции, премиери на книги, изложби

Следващата седмица се очертава да бъде много интересна и е пълна със събития, за които ще напиша и тук - ако някой от вас се заинтересува и има възможност, нека да отиде на някое от тези места:

първо, още една лекция в понеделник, която за щастие е следобеда и не се "застъпва" и конкурира с лекцията на словашката колега сутринта в БФ.
Интересната следобедна лекция утре е на известната наша колега-преводач и дългогодишен преподавател в катедрата по класическа филология
доц.д-р Анна Николова:

На сбирката на Phrontisterium Classicum
на 27.04.2009 г. от 17 ч. в 176 ауд.
лекция на тема "Latinitas semperterniter"
ще изнесе доц. д-р Анна Николова, дългогодишен преподавател в Катедрата по класическа филология, изтъкнат латинист и специалист по римската литература и култура. Както е написала в съобщението за събитието проф.дфн Мирена Славова, на нея дължим и разширяването на българските класически студии в областта на латинската медиевистика.



после, в сряда, премиера ще има книгата с критически студии на Пламен Антов - ето я поканата (щракнете върху нея, за да я видите по-добре)


и още, пак в сряда, по същото време, но на друго място - в Полския институт - ще има още една премиера, на книгата на отец Юзеф Тишнер
Философия на драмата
Книгата е издадена от издателство СОНМ и ще бъде представена от преводачката дфн Правда Спасова и проф. Владимир Градев.

На 29 април, сряда, 18.00 часа

Полският културно-информационен институт се намира в центъра, на ул. "Веслец" 12.

За съжаление, двете премиери се конкурират, защото са по едно и също време.

***

А сега за две изложби, за които отдавна се каня да споделя тук.

Едната е пак в Полския институт, и с нея беше представена друга книга на издателство СОНМ - изданието на авторски приказки на съвременни полски автори.

Изложбата е на картини-илюстрации, нарисувани от деца (някои от тях наистина са деца на по 14-15 години) от Художествената гимназия в София като илюстрации към тези модерни приказки на полски белетристи.

***

Другата изложба е на... на едни малки неща, на едни миниатюрни произведения на изкуството, ох, не знам как точно се казват, ако изобщо има име за тези художествени предметчета на изкуството.

Та, ще ми бъде по-лесно да разкажа как съвсем случайно попаднах на тази изложба или по-точно на нейното откриване.

Прибирам се аз след един час в Ректората, на който дойдоха само двама студенти, но много смислено си поговорихме с тях за "Поетиката" на Аристотел и за това, че различните изкуства се различават по няколко признака, но най-вече по това "в какво" материално се изразяват.
Беше един четвъртък надвечер, може би преди три седмици.
Вървя си по "Иван Асен" и гледам около киното-читалище "Влайкова" едни тумби от млади, артистично облечени хора.
Цветно, весело оживление.
Отдавна не бях виждала толкова много млади хора в отлично настроение и с космополитен вид на улицата.
Виждам в групата Краси, който е наш художник и го питам какво има.
"Влез да видиш".

И така, влязох и видях едни такива кутии и кутийки, поставени на различни места в салона или висящи на конци от тавана.
И какво има в тези кутии и кутийки с различна форма и големина?
Ами, за да се види, трябва да се погледне през шпионка.
И това беше единственото общо между всички тези различни кутии и кутийки - всяка една от тях направена от различен наш художник или художничка.
Повечето от които доста известни.

И така, гледа се през шпионката на всяка една от кутиите и се виждат различни неща - според въображението и идеята на автора на кутията.
В някои от тях сякаш попададаш в стая, в друга - в тунел, в трета - в кладенец... и т.н.
Оказа се, че въпросната вечер е била нещо като откриване-пърформанс, а сега кутиите и кутийките са експонирани в "Гьоте институт".

Освен това, на самото откриване-пърформанс имаше и прожекция на два кратки филма: на едно филмче за различните градове в света, където са били правени подобни изложби на кутийки за миниатюрна интроспекция; а след него имаше и още един кратък филм-импресия, от преди доста години, на режисьора Джеки Стоев (ако не бъркам).
За това какво има вътре в една крава, или по-точно за живота в корема на една крава, или още по-точно за милиардите микроорганизми, които обитават в една крава.

В списанието Light видях вчера кратко съобщение за тази изложба, която все още може да се разгледа в "Гьоте институт".
От съобщението, написано от Владимира Николова разбирам, че изложбата се казва "Когато ценностите добият форма" и че тя е по идея на куратора Щефан Боненбергер.

No comments: