Monday, May 18, 2009

денят на матурите след нощта на музеите

И двете събития се случиха в разтег от едно денонощие.

Първо беше нощта на музеите.
В събота следобед и до късно през нощта в София бяха отворени музеи и галерии, имаше концерти на открито.

Предишните две години се случи така, че два пъти последователно бях в Будапеща в края на юни, когато беше тяхната “нощ на музеите”.

Обикновено при тях е в последната нощ на събота срещу неделя за юни месец.
И двете предишни години това беше свързано със затваряне на големия мост Сечени над Дунав, по който стотици малки щандове продаваха всякакви сувенирчета и предметчета на народните занаяти, а музиканти, мимове и актьори пееха, танцуваха и играеха.
Огромни множества хора и много семейства с деца се носеха от музей на музей и от галерия на галерия.
Имаше концерти на открито.

У нас това вече може би три години подред се случва в Пловдив, но през есента, струва ми се и в морските градове поне веднъж, както и в Зарата, а в София това беше за втори път.

И тук беше весело и оживено. Времето - чудесно. Пред Народния театър свиреше оркестър “Карандила” и имаше голяма публика в приповдигнато настроение.
Музеи и галерии приемаха посетители.

Аз се бях натръгнала най-после да разгледам зловещите Капричос на Гоя в Испанския културен институт Сервантес, но те бяха затворили, за разлика от Френския културен институт, който организирал прожекции на филм върх фасадата на Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Е, поразително-чудовищните Капричос на Гоя ги разгледах все пак днес, защото утре изложбата ще бъде показвана за последен ден.

А по повод на нощта на музеите, галериите и концертите на открито, си мисля, че:
1. Хубаво е, но да се случва не само веднъж, а поне три пъти годишно. Все пак, повечето работещи хора работят точно по времето, когато са отворени музеите и галериите, и почиват тогава, когато са затворени. Една дълга съботна-срещу-неделя-нощ създава на хората специално настроение.
2. Хубаво е да има концерти в градината пред Народния театър, Борисовата и Докторската градина, но още по-хубаво е да има концерти и по кварталите, както го правят в Будапеща. При нас културен и публично-културен живот има, но всичко се случва предимно и изключително в абсолютния център, а дортоарите са отсечени в свой собствен ареал.
3. Някои от билетите за вход на някои места са много скъпи: разглеждането на стенописите на Боянската църква става срещу 10 лева. За едно четиричленно семейство това прави 40 лева.
За сравнение: за разглеждане на десет археологически обекта и музея в Атина се плаща 6 евро, като билетът е с няколко отрязъка и може да се използва в продължение на една цяла календарна година – или за различни места, или за посещаване на едно и също място няколко пъти, защото например, за да се разгледа всичко на и около Акропола, трябват няколко дни.


***

А сега за матурите.

Няколко часа след приключването на нощта на музеите, галериите и концертите на открито, започнаха и вторите матури.
За втори път всички завършващи ученици се явиха на задължителния изпит по български език и литература.
Утре ще се явяват на втората матура – на предмет по техен избор.

Изпитът по БЕЛ е много лесен. Тестът е фасулски. Днес са го публикували в СЕГА в традиционната си понеделнишка рубрика “Просвета”. Децата, които се явяват на конкурсните изпити след седми клас за приемане в по-специализираните училища, могат да решат този тест без нито една грешка.

Разсъждението с аргументация – тази година върху фейлетон на Алеко - е малко по-сложно, но и с него един дванадесетокласник няма да се затрудни особено.

Четвъртокласниците и шестокласниците също ще се явяват отново на т.нар. миниматури по четири учебни дисциплини...

Изобщо, целият процес започва да уляга въпреки оплакванията и съпротивата на някои учители (тук само ще вметна, че миналата седмица в софийските средни училища имаше родителски срещи, та за пореден път видях и чух как се създава паника и психоза от някои хора заради матурите и миниматурите).

Както и да е. В средното училище има сътресения, но и движение напред.

No comments: