Tuesday, May 28, 2013

представяне на книга на Лешек Колаковски

                                  Полски институт, София, съвместно
с Издателство СОНМ
              канят на

28 май  2013, 18.00 ч., (вторник)
 ул. Веслец 12, Полски институт, вход свободен

Представяне на българското издание на книгата
„Моите правилни възгледи за всичко“
на Лешек Колаковски
(превод – Правда Спасова)

Книгата ще представи преводачката проф.д-р на философските науки Правда Спасова от Института за изследване на обществата и знанието – БАН.

Прожекция на документалния филм
 „Професорът. За Лешек Колаковски“
 на режисьорката Мария Змарз-Кочанович с нейно участие


      Mоите правилни възгледи за всичко” - сборник с есета на най-големия полски философ и историк на идеите. В него са включени текстове от 80-те и 90-те години на миналия век. Авторът, с присъщата му брилянтност, анализира връзката между религията и нашата цивилизация, изследва пътищата на злото и утопичното мислене, разкрива взаимоотношенията между истината, демокрацията и свободата, както и идеите, формиращи новото време.
       „Не всички имат време дълго да изучават философия и политическите науки. Защо да не им улесним живота, предоставяйки им настоящата Голяма енциклопедия? Моля да обърнете внимание, че редът, както във всяка енциклопедия, е азбучен. Но това не е старомодната смешна азбука, а съвременна, деконструктивистка. Всеки може да разбере преимуществата й. Пост-модернизъм: всичко е позволено. Деконструктивизъм: каквото и да се каже, тъй и тъй нищо не означава. Пост-структурализъм: не знаем какво е това. Скептицизъм: нищо не се знае. Историзъм: днес това е истина, а утре нещо друго. Екзистенциализъм: и ти можеш да си трагичен герой.“ (Лешек Колаковски, Mоите правилни възгледи за всичко”, из: “Голямата енциклопедия на философията и политическите науки“).
      Лешек Колаковски (1927-2009) – полски философ, историк на философията, есеист и публицист. От 1968 г., след като му отнемат катедрата във Варшавския университет, живее в емиграция. През 1972-1991 е преподавател (Senior Research Fellow) в All Souls College в Университета в Оксфорд.
      Основен обект на интересите му е историята на философията, както и философия на културата и религията. Колаковски пише и литературни творби – философски романи и приказки.

No comments: