Monday, June 10, 2013

концерт и семинар на Деворина Гамалова





Концерт и семинар на проф. Деворина Гамалова 

Известната наша цигуларка и виолистка Деворина Гамалова, която от две десетилетия живее в Англия и преподава музика в Лондон и Бирмингам, кани на концерт във вторник вечерта в НДК и на семинар в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в сряда с ето тази покана:

11 юни 2013

вторник


19.00 ч.
Зала 9 на НДК

"Осем струни и пиано"
концерт на
Деворина Гамалова - цигулка/виола,
Красимир Тасков - пиано.

В програмата:
Дебюси, Пуленк, Красимир Тасков*, Шостакович
В рецитала Д. Гамалова ще се включи с два инструмента - цигулка и виола, като в новонаписаната специално за фестивала творба на К. Тасков тези инструменти дори се редуват. Това разгръщане на един изпълнител чрез преминаването от един струнен инструмент на друг е съвсем нова инструментална форма, въведена по идея на Д. Гамалова, за постигане на по-богата изразност. Съчетанието на тембровата красота и дълбочина на цигулката и виолата изразяват по-пълно богатството на човешката душа, както и драматично противоречивата същност на човека.
Обединяващата нишка в стилистично съвсем разнородната програма е музикалният размисъл за непреходното в живота тук и отвъд на прага между тях. 
Баладата на Тасков със своеобразния си инструментален "дуализъм" е преминаване в различни времеви и пространствени измерения, посредством няколко метаморфозни състояния и подчертава чрез общата звукова картина идеята за свободното пребиваване на духа в "илюзорния" кръговрат на времето.

Сонатата на Шостакович за виола и пиано е неговата 'Лебедова песен', реминисценция и равносметка за изминалия път, разтърсваща изповед пред лицето на смъртта, извеждаща душата до вътрешно просветление и умиротворение.

И Сонатата на Дебюси е неговото предсмъртно произведение, в което като в калейдоскоп се оглеждат неспокойните и бягащи вълнения на болния композитор, като постепенно тези трудно уловими и постоянно менящи се изживявания изкристализират в стремителния и светъл финал.
Сонатата на Пуленк, която почти не е изпълнявана в България, е написана в памет на Лорка, убит от испански националисти. Асоциацията със смъртта на поета я превръща в потресаващ реквием за жертвите на войната, изпълнен с протест против абсурда й и с копнеж за по-добър и справедлив свят. Един музикален блян за красота и истински ценности.
12 юни 2013
сряда, 14 ч, в
Национална музикална академия “Проф.Панчо Владигеров” - стара сграда

Семинар на
Деворина Гамалова
"Социалните концерти на
Менухиновата организация
"Live Music Now!".
Приложима ли е тази
практика у нас?"
СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

Ателиета, семинари, майсторски класове, изложба, представяне на диск, кинопрожекции, представяне на научната продукция на Националната музикална академия и Инстутита за история и изследване на изкуството при БАН - както винаги и както подобава на всеки сериозен фестивал, паралелната програма е богата. Тук ще дадем акцент на нещо непознато у нас - семинарът на Деворина Гамалова на 12.06. Тя ще разкаже за Менухиновата организация "Музика на живо" (Live Music Now), за своя опит на работа с хора със специални нужди в различните социални институции в чужбина и у нас и за въздействието и ползата на живото изпълнение на класическа музика за тези хора. Ще има видео илюстрации и ще бъде предоставена възможност за открита дискусия затова как е най-подходящо и възможно приложението на международната практика на социално-образователни концерти у нас. Ще бъде приветствана всяка идея и предложение с конструктивен и реализуем потенциал.


Повече за Деворина Гамалова като инструменталист може да прочетете тук.

No comments: