Tuesday, July 1, 2014

моменти от тържеството


                   Вчера се случи едно хубаво събитие: в обновената и ремонтирана филиална библиотека Филологии - една от най-модерните библиотеки у нас, беше представен първоначалният резултат от изключително успешно и многообещаващо сътрудничество между монашеското братство на Зографската света обител на Атон, колеги от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и институти на БАН.
      Зографската електронна научно-изследователска библиотека към Софийския университет вече има 286 дигитализирани уникални ръкописи, които ще могат да се четат и изучават на V етаж на Ректората. Чудесно е, че това става точно там, защото някои други дигитализирани светогорски библиотеки могат да бъдат намерени и ползвани от изследователите не на територията на Балканския полуостров, а през девет земи в десета, отвъд Атлантика. Например, Хилендарската, която може да бъде посетена не къде другаде, а в Охайо!


          Водещ на тържеството беше доц. д-р Андрей Бояджиев от катедрата по Кирилометодиевистика във Факултета по славянски филологии, а от името на Университета дарението прие проф. дин Иван Илчев.
        В словото си той подчерта, че това е събитие за цялата академична общност, защото по-голямата част от документите и изворите не само за верската и духовната, но и за политическата история на българската държава за периода до края на ХІХ век се съхранява в библиотеката на Зографския манастир "Св. вмчк Георги"

и поради това създаването на електронен филиал на тази светогорска библиотека в университетската е неоценима придобивка.


             Договорът за сътрудничество беше подписан от игумена на манастира Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий и Ректора проф. дин Иван Илчев.
            От името на монашеското братство за идеята, инициативата и хората, благодарение на които тя е осъществена до този момент, говори Негово Преподобие отец Атанасий.

        От името на славистите, византолозите и старобългаристите у нас с голямо вълнение благодари проф. Климентина Иванова.

                          проф. дфн Искра Христова-Шомова от катедрата по Кирилометодиевистика

                         Събитието беше уважено от представители на Светия Синод на БПЦ, от много колеги от различни факултети и институти на БАН, от епархийски свещеници.

                                  

                         доц. д-р Маргарет Димитрова от катедрата по Кирилометодиевистика


      Да са живи и здрави всички, които са посветили толкова енергия и сили, за да се стигне до тази среща на вярата и разума, на традицията в палеографията и новите технологии! Благодарим! Да продължават все така с обогатяването на електронната библиотека!

No comments: