Monday, June 6, 2016

още за конгреса

       Написано е на много места по сградите в кампуса на Аристотеловия университет. Мъдър призив.


Първият пленарен доклад в четвъртък сутринта, 26 май, беше на проф. Ричард МакКирахан, когото ние познаваме отлично, защото той като преводач на диалога Епиномис, предполагаемо последният Платонов диалог, беше наш гост по време на тридневния семинар, проведен на 22, 23 и 24-ти юни 2011 г. в Зала 1 на Софийския университет. Ето снимки от него:
http://theepinomisofplato.blogspot.bg/2012/01/some-photos-from-epinomis-seminar.html
Темата на пленарния му доклад в Солун беше:
As in a battle after a rout has occured. An. Post. 2.19 100d12-14.


В една от следващите секции проф. МакКирахан беше водещ, а първият доклад в нея беше на Hasper Pieter Sjoerd: On the manuscriptual tradition of Aristotle's Organon.
Колегата на снимката е Peter Isepy от Унгария, но в момента работещ в Лудвиг Максимилиан Университет в Мюнхен. Неговият доклад бе: New Light on the History of Codex Vind. phil.gr. 100 and its Role for the Transmission of the Corpus Aristotelicum. 
Според него, известният преводач Уилиям или Вилхелм от Моербеке, приятелят на Тома от Аквино, е бил за кратко на Пелопонес и една от църквите там е свързана с пребиваването му, близо до Агия Триада.
Веднага след него говори проф. Константинос Сисманидис за хипотезата си за "гроба" на Аристотел, а контра-доклад на неговия представи проф. Оливер Примавези, според когото родното място на Аристотел трябва да се изписва като Стагирос, в мъжки род, а не като Стагира, което обезсмисля всички археологически предположения, изказвани досега, особено последното, което нашумя по медиите, на проф. Сисманидис.


Както писах и преди, най-интересни ми бяха докладите в секцията за философията на живото, защото у нас в най-непосредственото ми обкръжение никой не се занимава с това и няма с кого да си говоря на тези теми, които извират от големите и важни текстове на Аристотел за живите същества. Колегата на снимката е професорът по генетика Захариас Скурас, който говори за Aristotle's Views on Life.



Д-р Стасинос Ставрианеас, който представи доклад на тема Homology and analogical sameness in Aristotle's zoology. Колегата от Университета в Патра ще бъде наш гост и участник в ноемврийската Аристотелова конференция, която подготвяме&
https://aristotlesofia.wordpress.com/%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5/


Още два много интересни доклада имаше в тази секция. На Христина Папахристу: Aristotle's Explanation of Bird Migration. Също и на Димитра Бала, която освен с огромната работа по организацията на конгреса, се отличи и с много задълбоченото изследване, представено накратко: Likenes in Aristotle's Theory of Natural Generation: The Use of the Terms εἶδος and μορφἡ.

 
Вторият пленарен доклад в четвъртък следобед беше на проф. Кристоф Рап от Лудвиг Максимилиан Университет в Мюнхен: Aristotle and the Dialectical Turn of Rhetoric.
Той също ще бъде наш гост в края на ноември и ще изнесе пленарен доклад и на нашата Софийска Аристотелова конференция, като по всяка вероятност на нея ще говори за Метафизика и за проекта на Академи Ферлаг в Берлин за нов, вече 23ти превод на съчинението на немски език:
https://aristotlesofia.wordpress.com/%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5/

                       преводач на осем книги на Метафизика

                     снимката е на Лара от Отворения университет в Гърция

          Следващият ден премина извън Солун. Потеглихме през вътрешността на Халкидики доста рано сутринта към едно от местата, за които се предполага, че са родно място на Аристотел.


Както е известно, няма нито едно нещо под Слънцето, за което да има само едно мнение. Обикновено са най-малко две и са в конфликт помежду си. Това прекрасно място на крайбрежието днес се нарича Олимпиада и според една група гръцки археолози тук в античността е била Стагира.
Според другата група, обаче, мястото е малко по--на-югозапад и не е точно на брега. Там има парк с голяма статуя на Аристотел. Били сме там преди години и съм го показвала в специален блогпост тук: http://dimkasdiary.blogspot.bg/2009/09/blog-post_21.html


Добре, че беше близо до морето...



... защото имаше доста да слушаме, насядали на столове под лъчите на обедното Слънце.


Сред руините на някогашната Стагира или Олимпиада, в деня, за който се предполага, че е точно рождената дата на Аристотел, бяхме приветствани от кмета на днешната община Олимпиада и от проф. Сфендони-Менцу.

После голям пленарен доклад изнесе проф. Джеймс Ленокс: Aristotle's Biology: Form, Function and Development. Той е шампион на телеологичното обяснение на Аристотеловата философия на живота. Чела съм толкова негови работи. Най-после го чух и видях на живо.

След лекцията на проф. Ленокс фолклорен ансамбъл от общината ни зарадва с песни и танци от Халкидики.

 А след това тръгнахме на разходка из археологическия комплекс, водени от един от асистентите на проф. Сисманидис.

          Стана много горещо,...

... морето беше безветрено.


Всъщност, споделящите хипотезата се опитват да зарибят съмняващите се с въпроса: А можете ли да си представите какво ще стане, ако това наистина е мястото, където се пази урна с прах от изгореното тяло на Аристотел и освен нея вътре намерим и ръкописи, свитъци? Ами ако намерим нови и неизвестни творби, а?

    Тук има останки наистина, но целта на археолозите-гидове беше да ни покажат най-вече мястото, където може би е "гробът".


      Така. Ето това отдясно на археолога е мястото, за което се предполага,...

... само че нито един министър на културата на Република Гърция досега не е бил убеден в тази хипотеза и не е дал разрешение да бъдат разкопани и преместени точно тези камъни и да се види има ли вътре нещо или няма.


Тази хипотеза се превърна в сензационна новина, но засега всъщност това е само предположение на група археолози.


в центъра на днешната Олимпиада има паметник на Философа

На сянка и на по бира - с  проф.Тибериу Попа от Румъния, работещ отдавна в Щатите, с проф. Амита Валмики от Университета в Мумбай и с нейния съпруг. 


No comments: