Monday, July 18, 2016

началото, средата, кулминацията












Световният конгрес, посветен на Аристотеловата 2400-на годишнина, на който домакин бе Атинският Национален и Каподистриев университет, бе открит вечерта на 9 юли, събота, в театъра Одеон, построен от Ирод Атик през втори век след Христа.
 Организатори на конгреса бяха: Философският факултет (който и в Атинския, както и в Солунския университет обхваща всички филологии, право, богословие, история и археология); още, Гръцкото философско общество; Националният Технически Университет; Международната асоциация за гръцка философия; Философското общество на Кипър и специален организационен комитет, подкрепен от Народното събрание и Министерството на образованието на република Гърция.

Преди три години, през лятото на 2013, почти същите организатори са посрещнали участниците в друг световен конгрес, на Международната асоциация на философските общества с делегати от всички национални, локални и тематични философски сдружения, общности и общества от всички континенти, като тогава броят на включените с доклади е бил над 3 500 и е обхващал всички мислими области на мислимото.

Конгресът тази година беше фокусиран върху един голям мислител и неговата традиция, като участниците този път бяха над 350, пак от всички континенти.

Откриването на 9 юли вечерта: две кратки приветствия към стотиците участници и световна премиера на една оратория, наречена Αριστοτέλει χαίρειν
Композитор и диригент - Елефтериос Калканис, стихове на Язон Лейдинос. Изпълнители бяха Атинският академичен хор и оркестър, както и солисти.

*
В съвременната гръцка класическа музика това е популярен жанр, особено след като Микис Теодоракис композира народната оратория Достойно ест по поемата на Одисеас Елитис, а малко след първите ѝ концертни изпълнения Елитис получава точно за тази поема Нобелова награда.

В жанра на народната оратория се вписват произведения с доминиране на симфонично-оркестровите, но и солово-инструментални, хорови и вокални партии за солисти, както и рецитация на стихове.
Специално в това произведение, с което беше открит Атинският Аристотелов конгрес, имаше и танц, и пантомима.
*
На следващия ден, 10 юли, неделя, в голямата бетонна сграда на Философския факултет започнаха пленарните и секционните заседания, като пленарните заседания и кръглите маси се провеждаха сутрин и преди обед, а секционните - следобед и вечер.
Всички секционни заседания протичаха в 12 паралелни секции!
Точно така, в 12 паралелни секции, което означава, че никой не може да даде точна преценка какво точно е ставало на конгреса, защото присъствието на една от секциите лишава от впечатления от други 11.
Пълната програма на конгреса със съпътстващите го културни събития е на специалния тематичен сайт:
http://www.wcp2016.gr/en/main

***





Своеобразна поанта на конгреса беше вечерното заседание в понеделник, което се проведе на хълма Пникс - мястото, където в античния полис е заседавал Ареопагът.
Проф. Константинос Вудурис - председател на Международната асоциация за изучаване на гръцката философия - приветства за втори път участниците, а специален гост-лектор беше министърът на труда и социалните грижи от второто правителство на СИРИЗА, което управлява от есента на миналата година: г-н Йоргос Катругалос, който изнесе много голям неомарксистки доклад на тема Aristotle and Europe today.
Вторият пленарен доклад на открито под горещото юлско небе на Атина, но все пак вече след залеза на Слънцето, бе на д-р Constantine Sandis (UK):
Aristotelian Virtue Theory and Particularism in the Global Era.


***
***
***
























Но несъмнената кулминация на конгреса беше в четвъртък вечерта: отново заседание на открито, в самия Ликейон на Аристотел, който се намира в абсолютния център на днешния град, в непосредствена близост до най-важните институции - сградите на Парламента и на Министерския съвет на Република Гърция.
Отново имаше приветствия от проф. Вудурис и от още един от министрите - министърът на вътрешните работи и административната реформа г-н Панайотис Курумблис, а големият пленарен доклад беше представен от ковчежника на Международната асоциация за изучаване на гръцката философия и един от най-големите изследователи на Аристотеловата мисловна вселена: проф. Gerhard Seel (Switzerland)
Why Democracy? Aristotle’s answer in contrast to modern.

***


Това е първото ми съобщение от жаркия юлски академичен Аристотелов форум. През тази седмица ще има още няколко поста на този блог с още много снимки, направени от Николай Гочев и от мен за конгреса в Атина и за събитията в него.

Пожелавам на всички успешна и прохладна седмица.




No comments: