Sunday, September 4, 2016

часове на Скиатос


















































След два световни конгреса за Аристотел - един през май в Солун и един през юли в Атина, след пет седмици ремонт/боядисване в апартамента, в който живеем, дойде време и за почивка.
Почти две седмици на Спорадските острови.
И трите острова, на които бяхме, са много красиви и много, много зелени, като най-оживен, шумен и пренаселен с туристи е Скиатос, защото на него има летище и те прииждат от всички възможни страни.
Голяма реклама и на трите острова в средата на Егейско море направи мюзикълът Mamma mia, по песни на АББА и с участието на много известни актьори, които могат и да пеят, и да танцуват. Много от сцените във филма-мюзикъл са снимани на Скопелос, а някои - и на Скиатос. Пренебрегнат и невключен в снимките е останал само Скирос.
Установихме се на Скопелос, наричан в античността Пепаретос, но за един ден ходихме и до Алонисос, в античността носил няколко други имена, най-много от които ми харесва Хелиодромои, сиреч (островът на) слънчевите пътища. За няколко часа в петък, 2-ри септември, ходихме до Скиатос, сиреч (островът) в сянката на Атон.
Започвам споделяне на снимки първо от няколкото часа на Скиатос, защото те са най-малко и ми е най-лесно да избера само някои.
Впечатленията ми от тази година са, че всичко по отношение на природата е красиво, съхранено и чисто, лятното оживление скрива дълбоките рани от кризата, а по отношение на цените: всичко е поскъпнало след жестоките мерки, наложени от кредиторите.
И все пак, автобусните билети от София до Солун и обратно, както и между основните градове в Елада са непроменени или са увеличени с малко, както и цените на фериботните билети. Билет отиване и връщане от Волос до Скопелос и обратно струва 60 евро, а билет отиване и връщане от Скопелос до Скиатос и обратно е 5.90 евро.
По-високи са цените за билетите, с които се таксуват автомобилите и моторите, превозвани от фериботите, но нас това не ни засяга, защото пътуваме само с куфарчета на колелца.
Ще има още няколко тематични албумчета от ваканцията.

Чудесни дни.

Благодаря на Господа!

No comments: