Saturday, October 1, 2016

преди 28 години



Тази снимка е от 1 октомври 1988 година. Сигурно някои са се сетили какво беше празнувано тогава.
Според академичния календар учебната година винаги започва на 1 октомври, но когато това се падне в почивен ден, тържественото откриване е в понеделника след това.
Както ще бъде и тази година.

На 1 октомври 1988 г. най-старият и най-големият Университет у нас стана на 100 години.
Учебната година беше открита с бал в НДК, където по фоайетата, коридорите и етажите имаше различни събития, концерти, слова, щандове с хапки и чаши с различни напитки.
В различните части на огромната сграда имаше малки, големи и камерни оркестри, които изпълняваха музика от всякакви жанрове, стилове и епохи.

На снимката сме с Искра Христова, която тогава беше само Искра Христова. (След години се запозна с художника Владимир Шомов, с когото са заедно вече повече от четвърт век.)
А, тя вече беше и кандидат на филологическите науки с дисертация за книжовната норма в словата на св. Климент Охридски и беше станала асистентка в катедрата по Кирилометодиевистика. 
Аз по онова време бях все още Димка Гичева, аспирантка по антична и средновековна философия в катедрата по История на философията. (С Николай Гочев също се запознахме 5 години по-късно.)

С Искра, Диляна Ботева и София Ангелова учехме в една малка група интензивно немски в Алианса. 
Диляна Ботева беше аспирантка по тракология, а София Ангелова - студентка по английска филология, но те не са на снимката.

***

На другия ден сутринта, рано-рано след бала, трябваше да имам за първи път упражнение с една група първокурсници по антична философия, но естествено, след големите тържества предния ден по случай 100-годишнината никой не дойде.

***

Днес Искра вече е проф. дфн Искра Христова-Шомова, Диляна Ботева е проф. дин, изтъкната специалистка по тракология в Историческия факултет, София Ангелова е ръководителка на катедрата по Чуждоезиково обучение в Техническия Университет.

И четирите сме омъжени, и четирите имаме по две деца.

На всички тях, на всички посетители на блога и на всички френдове във фейсбук пожелавам успешна нова академична година, здраве, щастие и вдъхновение, а поне по-младите от нас да участват в бала, концертите, веселията и танците за 150-тата годишнина на Университета, която ще бъде отпразнувана през 2038 година!


На многая и благая лета, колеги и приятели!
Честита нова академична година!

No comments: