Wednesday, April 19, 2017

изследване на философията на постмодерната литература





Днес, 19 април 2017, сряда в НДК, Литературен клуб "Перото"   в   18:30 ч.

ще започне  премиерата на книгата

Българският постмодернизъм ХХІ–ХІХ в. 
Към философията на българската литература

от Пламен Антов



За книгата ще говорят Александър Кьосев и Кристина Йорданова


КНИГАТА обединява текстове, писани след монографичното изследване „Поезията на 1990-те: Българско и постмодерно“ (2010). Събрани заедно, те конструират една цялостна теория на българския постмодернизъм, която работи едновременно в два плана, oчертава две основни тенденции.
Първата преговаря един централен сюжет във „високия“ (класически) постмодернизъм от 1990-те години, състоял се главно в поезията. Изследвана е работата му с литературния канон и начинът, по който той дискутира националната философия на историята (Ани Илков, Златомир Златанов, колективните мистификации на „четворката“ от „Литературен вестник“). Изследват се механизмите, които го правят български в дълбинния, не в тривиалния смисъл на понятието.
На второ място са изследвани някои основни промени от началото на XXI век, когато постмодернизмът навлиза в една нова, пост-фаза, главно под знака на романа. Тук интересът е съсредоточен около различни напрежения в романовия жанр: „Физика на тъгата“ и „Възвишение“; „Бежанци“ и „Законът/Разруха“. A cтопяването на дистанцията между постмодернизъм и масова култура поражда все повече въпроси.
На част от тях авторът предлага свои отговори, като за целта изработва собствен оперативен инструментариум, въвежда нови теоретични концепти.


ПЛАМЕН АНТОВ е литературен теоретик и историк, доц. д.ф.н. в Института за литература – БАН. Един от активните изследователи на процесите в съвременната българска литература. Автор на голямо количество научни публикации, както и на монографичните изследвания „Яворов–Ботев: модернизъм и мит. Атавистичната памет на езика“ (2009) и „Поезията на 1990-те: Българско и постмодерно“ (2010).
Освен литературен изследовател, ПЛАМЕН АНТОВ е активен поет и писател, сам част от поколението на българския постмодернизъм от 1990-те.
Автор е на 13 книги с поезия, разкази, пиеси. Последните от тях са „Граници на забавяне” (2013, белетристика) и „Поетът е хтонично същество” (2015, поезия, фрагменти, фотографии).

Носител на национални награди за поезия и драматургия. 

No comments: