Friday, September 15, 2017

трофеите и текстовете


Това остава в края на лятото. От двете седмици почивка и пътуване: почти 3 000 снимки и много карти, книги, диплянки, справочници, единият от които е 1217 страници. Вижда се в средата на снимката. Всичко най-важно за Пелопонес от античността до днес.
Маршрутът беше София - Атина - Пирея - Спецес ( с три дни престой на острова). С водно такси от Спецес до твърдината на полуострова и после пак на път с автобуси от Коста през Арголида до Истмийския провлак и Коринт, а после през Коринтия, Аркадия и Лакония: Триполи-Спарта-Монемвасия (шест дни престой там срещу мистичната скала, запокитена в морето). И обратно, пак с автобус през Лакония, Аркадия и Арголида до Нафплион (с три дни престой в него). Връщане в Атина, пак с автобус и последна разходка из Плака на 4 септември вечерта. 
Много впечатления, много туристическо-информационни културно-исторически трофеи, много снимане с телефончетата: има материал за много тематични постове тук и албумчета във фейсбук. 
Сред калейдоскопа от впечатления остават гроздове от стотици кадри, които едва сега и постепенно ще осмислям и разучавам. Например, онзи голям черен каменен блок със съвършена кубична форма, който се намира в центъра на площада в Нафплион. На място не можах да разбера, но и в големия справочник от 1217 страници за него не пише.


Пелопонес е планински и различен от всичко останало в Гърция. Планината Тайгет е като гигантски шипове по гръбнака на задрямал дракон. Отвесно се изправя и пази Спарта откъм запад. Като види човек тази смразяваща планинска броня, която превръща центъра на Лакония в естествена твърдина, разбира защо Спарта е станала толкова силна и важна сред полисите в класическата епоха. 



На Пелопонес разгледахме и двете венециански крепости - в Монемвасия и Нафплион,...



... обаче за тези брегове, смразяващи драконоподобни зъбери, исторически градове, умилителни цветя, гигантски платани,.. 





... пищни храсти, непревзимаеми крепости...


... и пребогатите музеи на Спецес и Нафплион ще става дума постепенно.
Постепенното споделяне на впечатления задържа много по-дълго радостта от преживяното, а когато видяното е толкова много и за сравнително кратко време, на помощ за осведомяването идват трофеите - книгите и картите.


Но, както повечето посетители на блога и френдовете във фейсбук знаят, два месеца от лятото бяха време и за редакторско-коректорска работа. Сборникът с разширените версии на докладите от миналогодишната конференция, посветена на юбилея на Аристотел, става голям, направо огромен: 40 текста, над 500 страници.

Остава ни още две седмици работа до предаването на ръкописа в Университетското издателство. Редакционният екип работи сплотено в синхрон и дано на тома да му провърви - и с отпечатването, и при срещата с читателите.

Научих много - и от пътуването из Пелопонес, и от работата с текстовете. Сякаш опознах всеки от колегите-съавтори още по-добре. Познавах почти всички отблизо, някои от тях от десетилетия, но когато ги срещнах като автори на текстове за една интелектуална парадигма, която картографирам от 35 години, разбрах важни неща за начина на мислене и за характера почти на всеки един. 
Много ценен и донякъде неочакван опит.

Лятото беше много хубаво за мен, благодаря на Господа!

На онези, за които новата учебна година започва днес, пожелавам здраве, щастие, спорен труд и вдъхновение! 

No comments: